Lavanta Dünyası

Lavanta çiçeği Akdeniz ikliminin olduğu bölgelerde yaygın olarak görülür. Türkiye’de hem toprak hem de iklim bakımından Akdeniz bölgesinde ağırlıklı olarak yetiştirilir. Güneşi çok seven bu bitki sulama konusunda pek nazik de değildir. Toprağı fazla kumlu değilse suya ihtiyaç duymaz ancak verimini arttırmak için arada bir sulanmalıdır. Lavanta saksıda da yetişebilen bir bitkidir. Görünüş itibariyle eve mutluluk enerjisi yayan bitkiyi güneş gören bir yere koyabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi geren saksıdır. Çünkü lavanta geniş alan sever saksının boyutu da bu sebeple büyük olmalıdır. İlkbahar ve sonbahar aylarında iklim ılımanken yılda 1 kez saksı değiştirilmesi önerilir. Saksı değişimi esnasında drenaj için en alta saksı deliklerini kapamayacak şekilde çakıl taşları koyulabilir.
Lavanta Çiçeği Yetiştirmek, Çoğaltmak
Lavanta çiçeğinin iki yolla yetiştirilebilir. Lavanta hem tohum hem de fide yöntemiyle dikilebilir. En yaygın üretme tekniklerinden biri de elbette çelikle üretimdir. Biraz daha detaylı anlatmak gerekirse;
Öncelile Lavanta dikmek için en uygun dönem bahar mevsimidir. Tohumla lavanta yetiştirirken, öncesinde ekilecek arazinin iyice havalandırılması gerekir. Talaş ve kumla karıştırılan tohumlar, bir ay boyunca buzdolabında bekletilir. Lavanta bitkisi tohumla çoğaltılır. Tohumlar talaş veya kumla karıştırılır, 30-40 gün boyunca 5 derece sıcaklıkta bekletilir. Bu beklemenin ardından 3 mm derinlikte ekilerek aydınlık bir yere alınır. Lavanta tohumu çimlendirme işlemi 21 günde tamamlanır. Tohumlar ekilip çimlendikten sonra ilk sene çimlenme olmaz. Zayıf ve kısa saplı bitkiler oluşur ancak ikinci senenin sonunda çiçeklenme gözlemlenmeye başlar.
Bir De Faydalarına Bakalım
Ağrı kesici özelliğe sahiptir. Kokusu sinir sistemine etki eder, sakinleştirici etkisi bilinen lavanta uykusuzluğu da giderir. Romatizmal rahatsızlıklardan ötürü gelen ağrıları tedavi eder. Antiseptik özelliğe sahiptir, yağı cilde faydalıdır. İçerisinde bulunan besinler sayesinde kızarıklık ve yara izlerinin geçmesini sağlar ve akne tedavisinde kullanılır bunun yanı sıra Egzama kaşıntılarına iyi gelir. Lavanta saçların uzamasına yardımcı olur ve dökülmesini engeller. Bağırsak ve hazımsızlık gibi sorunlarla savaşır, çayının tüketilmesi tavsiye edilir. Yaralara uygulanarak hücre yenilenmesini hızlandırır. Lavanta yağı yanık tedavisinde kullanılır ve kas ağrılarını giderir.
Lavanta Çiçeği Kullanımı
Uçucu yağ olarak kozmetik ve parfüm sektöründe oldukça popüler bir bitki olan lavanta, güzel kokusu ile sabunlara, esanslara ilave edilmiş bunun yanı sıra bedene olan faydası sebebi ile tıbbi olarak da kullanılmıştır.